@ Leonidas Papalampropoulos 2018
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

en/gr

συμβίωσις community project Ν. Faliro

Status: Architectural Competition/ 3rd PRIZE / Public Power Company (DEI)
Program: Headquarters of Management and Central Services of P.P.C.
Year: 2018
Location: N. Faliro, Athens, Greece
Architect: Leonidas Papalampropoulos, Georgia Syriopoulou

Team: Stella-Korina Zacharia

  1. URBAN MUTUALISM

 

The design attempts to resolve the problematic coexistence of two conflicting functional and spatial unities that result from the allocation of the Headquarters of Management and Central Services of the Public Power Company (P.P.C.) in three building blocks within the residential area of N. Faliro.

The proposal relies on the biological term of symbiosis (συμβίωσις) and especially the notion of mutualism, according to which two dissimilar organisms (symbiots) during their longterm biological engagement develop a mutually beneficial relationship. On this basis, the design proposes the creation of a symbiotic social and urban ecosystem in which the P.P.C.  shares its public functions with the community and the neighborhood in a way that can prove beneficial for both sides.

In this way, the new Headquarters of the P.P.C. present an opportunity for the realization of something bigger than an office complex: they can form the framework of the re-organization of the public life of N. Faliro and render the P.P.C. a paradigm of social corporate responsibility and its headquarters a contemporary company campus.

 

   2. COMMONS

The proposal views the two different programs, the museum function of the preserved buildings of the former Hydroelectric station and the office function of the new buildings, as an expanded program for the social re-organization of the neighborhood. The office functions are enriched with entertainment, sport and cultural functions that are shared with the community.

The core of the project is the central square, that is formed in front of the preserved buildings of the Former Hydroelectric Station. The new building mass recesses from the site boundary and engulfs the public life of the complex and the neighborhood.

 The functions are subsequently distributed in 3 unities through a system of ENCLOSURES-ROOMS that adapts the large scale of the complex to the scale of the neighborhood.

There are three new building masses A, B and C that host the office spaces.

The preserved buildings, apart from their museum function, are proposed to host a municipal swimming pool, a theatre, a community centre and an exhibition space in order to encourage their use as part of the daily life of the employees and the locals.

 

The social life of the complex

   3. ENCLOSURES

The design exploits the entirety of the site by dispersing the building mass in order to achieve the  small scale of the intervention.

The complex is structured by a system of perforated walls that fulfill multiple roles.

 

These enclosures create introvert and extrovert rooms which host the inset masses of the office spaces, frame the existing buildings or create internal gardens. In this way, the perimeters of the complexes are shaped as low 2-storey buildings and the tall volumes recess from the street façade.

Overall this system of enclosures shapes a campus which unites the separate building blocks of the site and interconnects the diverse functions in one symbiotic organism.

 

The courtyard of the cafe facing the building of the former hydroelectric station dating from 1905.

The entrance lobby of the Administration building (Complex A)

The relaxation zone in the groundfloor of the Administration building (Complex A)

The Information Technology department (Complex B)

Masterplan

 

Section Γ- Γ

     4.  STRUCTURE & MATERIALITY

The structural system and the materiality of the design focus on three major aspects:

  • The relation to the preserved buildings

 

The entire complex of new buildings is clad in a system of pre-fabricated perforated ceramic blocks which creates a unified impression that functions as a canvas highlighting the old buildings while simultaneously it defines a strong visual corporate identity for the headquarters of the P.P.C.

  • The relation to the public space around them

 

The visual permeability of the screen walls is friendly towards the public spaces surrounding the buildings and the experience of the pedestrians on street level. The diversification of the density of the blocks can create a variety of visual relations between inside-outside.

  • The sustainable function of the buildings

 

The screen walls consist of an effective means of controlling the direct solar radiation with a high level of adaptability according to the orientation and the shading needs. The screen walls filter the light and prevent the over-heating of the glass panels and the glare.

The components of the screen walls incorporate a system of embedded micro-tubes that circulate water. In the summer, the water that is used comes from subterranean tubes where it is naturally pre-cooled thus creating a cooling buffer wall that lowers the temperature on the glass surfaces. In the winter, the tubes circulate pre-heated water from the excess heat of the air-conditioning system which creates a warm buffer wall against heat losses.

Τhe roofs incorporate two types of pv cells for energy generation which also function as shading elements.

Finally, the whole complex uses heat exchangers to regain the excess heat from the air-conditioning systems in winter which in turn exploits to heat the water of the swimming pool.

 

The building of the Administration (Complex A)

1/16

The building of the Support Operations (Complex B)

leonidas papalampropoulos